Korzystanie z wielorazowych toreb na zakupy od lat jest standardem, a często najbardziej oczywistym wyborem dla osób, które świadomie chcą zmniejszać problem tworzenia śmieci i mogą stanowić wiodący przykład tematyki ograniczania wszelkich odpadów. Koncepcje „zero waste” oraz „less waste” obecne są również w wielu dziedzinach usług i handlu, także w dziedzinie nam najbliższej, czyli gastronomii. Przychodząc po odbiór dań z własnymi pojemnikami, można żyć bardziej ekologicznie, a w dalszej perspektywie wpływać na działania lokali typu bistro, pokazując, że własne opakowania wielorazowego użytku to akceptowana oraz propagowana inicjatywa.
Oczywiste argumenty za redukcją śmiecenia
Dania na wynos to zwykle wiele papierowych toreb, plastikowych lub styropianowych pojemników z folią w roli zabezpieczenia. Im więcej takich dań lub zestawów zamawiasz w ciągu tygodnia, tym więcej odpadów należy wyrzucić bez gwarancji, że zostaną one odpowiednio zutylizowane lub poddane recyklingowi. Coraz bliższa naszym Klientom i ogólnie konsumentom jest więc idea naczyń oraz pojemników, z których można korzystać nawet przez lata. Wiąże się z tym szereg wymiernych korzyści:
- mniej będzie wspomnianych wyżej opakowań, ale również innych przedmiotów jednorazowego użytku, czyli plastikowych sztućców, słomek etc.,
- zmniejszy się liczba wydawanych miniaturek produktów, na przykład ketchupu, soli, czy cukru w malutkich saszetkach,
- pakowanie potraw będzie bazować na pojemnikach dostarczanych przez osoby kupujące, na przykład ekologicznych – szklanych,
- spójna stanie się dbałość o aspekt zdrowotny od doboru składników poprzez przygotowanie potraw po odbiór, gdy pojemniki nie będą plastikowe lub styropianowe.
W Bistro Pod Przykrywką na każdym etapie przygotowywania posiłków dbamy o to, aby odpadów organicznych oraz wyrzucanych opakowań było jak najmniej, a tam gdzie to możliwe, redukujemy je zupełnie. Tego również uczymy naszych Klientów.
Mniej oczywiste argumenty, które również warto poznać
Są jednak osoby, dla których najbardziej oczywista argumentacja jest niewystarczająca, więc co jeszcze może przemawiać za zmianą nawyków podczas kupowania gotowych dań? Lista jest długa, natomiast jedne z najbardziej oczywistych korzyści można przedstawić w kilku punktach.
Po pierwsze, nadarzy się okazja, aby przejrzeć dokładnie pojemniki w domu i sprawdzić, które są odpowiednio szczelne, ekologiczne, bezpieczne. To dobry moment, aby bez sentymentu pożegnać uszkodzone lunchboxy, słoiki, termosy, butelki i kubki termiczne, a zostawić te, które spełnią swoje zadanie podczas transportu gotowych dań.
Po drugie, masz szansę zamawiać dokładnie tyle, ile potrzebujesz. Odpowiednio dobrany pojemnik będzie motywacją do zamówienia takiej ilości jedzenia, jaką rzeczywiście potrzebujesz zamówić. Bez pokusy podjadania, bez ryzyka, że kupisz dużo więcej niż faktycznie zamierzasz zjeść w domu, w pracy, w podróży.
Po trzecie, gdy zamawiasz dania do zjedzenia na później lub na następny dzień, w bezpiecznych pojemnikach mogą one być przechowywane w lodówce. Warunkiem jest świeżość składników oraz odpowiedni sposób przygotowywania potraw, lecz w tej kwestii możesz zaufać kucharzom sprawdzonego lokalu.
Im więcej świadomości, tym mniej śmiecenia
Jeżeli zamawianie dań obiadowych chcesz połączyć z ideą zero waste, przestaw się na pojemniki, które masz już w domu, albo które możesz zamówić od zaufanych sprzedawców. Odpowiednio dobrane opakowania sprawią, że też będziesz mieć wkład w ochronę środowiska. Przyjemność jedzenia może być dzięki temu jeszcze większa.